علت سوختن لامپ ال ای دی

آشنایی با 10 علت اصلی سوختن لامپ‌ های ال ای دی

یکی از مزایای بسیار خوب لامپ‌های ال ای دی، طول عمر بالای آن‌ها می‌باشد. به طور کلی می‌توان گفت که یک لامپ ال ای دی با کیفیت باید عمری بیشتر از 15000 ساعت داشته باشد. اما گاهی پیش می‌آید که این نوع لامپ‌ها سریع بسوزند. در چنین شرایطی شما می‌توانید با مراجعه به نمایندگی، لامپ سوخته را با یک لامپ نو جایگزین کنید. اما اگر چندین بار و پی در پی لامپ‌های منزل و یا محل کارتان سوختند و مجبور به تعویض آن‌ها شدید و یا به یک باره تمامی لامپ‌های خانه‌تان یکجا سوختند، ممکن است مشکل از جای دیگری باشد. ما در این مقاله قصد داریم 10 علت سوختن لامپ ال ای دی را بررسی کرده و با شما عزیزان در میان بگذاریم. پس اگر با این مشکل مواجه هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. 

  علت سوختن لامپ‌ ال ای دی چیست ؟

در این بخش از مقاله هر یک از 10 علت سوختن لامپ‌ های ال ای دی را جداگانه بررسی خواهیم کرد. 

قطع بودن اتصالات

در بسیاری از مواقع سرپیچ و لامپ اتصال کامل نداشته و یک فضای خالی بین آن‌ها باقی می‌ماند. این موضوع باعث خواهد شد که جریان برق به‌ درستی وارد لامپ نشده و لامپ روشن نشود. همچنین ممکن است همچنین ممکن است اتصالات و سیم‌کشی‌های لامپ دچار اتصالی باشند که در چنین شرایطی لامپ یا روشن نخواهد شد و یا خیلی سریع خواهد سوخت. برای جلوگیری از وقوع این مشکل، توصیه می‎‌شود پس از مواجهه با چنین مواردی ابتدا سرپیچ را چک کنید و در صورت عدم مشکل از یک برق‌کار متبحر بخواهید تا سیم‌کشی‌های شما را بررسی کند.

توان مصرفی بیش از حد

لامپ‌هایی که توان مصرفی بالایی دارند، معمولا سریعتر می‌سوزند. شرکت‌های تولیدکننده لامپ توان مصرفی هر لامپ را روی آن درج می‌کنند. در مواردی که توان مصرفی از 50 وات بالاتر می‌رود به علت تولید گرمای بیشتر توسط لامپ احتمال سوختن لامپ بیشتر می‌شود. برای جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی توصیه می‌شود لامپ‌هایی را در توان بالا خریداری کنید که داری Heat Sink (توزیع گرمایی) مناسب هستند. مانند چراغ‌هایی با بدنه‌های آلومینیومی، فلزی و همچنین چراغ‌های دارای فن. نکته دیگر که می‌تواند جلوی بروز چنین مشکلاتی را بگیرد، توجه به گارانتی لامپ است. سعی کنید برای خرید چراغ‌های با توان بالا حتما اجناس دارای گارانتی را خریداری کنید.

علت سوختن لامپ ال ای دی  

ولتاژ ورودی غیرمجاز

بیشترین دلیل سوختن هر نوع وسیله برقی در منازل و علت سوختن لامپ ال ای دی ، نوسانات ولتاژ یا ولتاژ ورودی بیش از حد است. به همین دلیل به منظور جلوگیری از سوختن وسایل برقی گران قیمت، از محافظ، ترانس یا استابلایزر استفاده می‌شود. ولتاژ ورودی مناسب برای لوازم برقی همچون لامپ در ایران، معمولا 220 ولت است. اما اگر سطح ولتاژ بالاتر و یا پایین‌تر از این مقدار باشد، از عمر مفید لامپ کاسته می‌شود. برای جلوگیری از این مشکل، ابتدا مطمئن شوید که عامل سوختن لامپ‌ها ولتاژ غیرمجاز است. برای اندازه‌گیری ولتاژ ورودی به لامپ، می‌توانید از دستگاه‌هایی مانند ولت‌متر استفاده کنید. اگر عددی که ولت‌متر نشان می‌دهد از حد استاندارد برق شهری در ایران بالاتر یا پایین‌تر است (بیشتر از 20 ولت)، بدین معناست که شما ولتاژ غیر استاندارد مواجه هستید. برای حل این مشکل، وجلوگیری از تکرار آن و محافظت از تمام وسایل الکترونیکی خانه، یک محافظ یا استابلایزر کلی برای منزل و یا محل کارتان تهیه نمایید. (استابلایزر ولتاژ غیرمجاز را تنظیم می‌کند اما محافظ ولتاژ غیرمجاز را قطع می‌کند.)

 

فرسودگی سرپیچ یا سوکت لامپ

شاید بتوان گفت در میان 10 علت سوختن لامپ ال ای دی، خرابی سوکت یا سرپیچ مهم‌ترین یا رایج‌ترین دلیل موجود است. در واقع بسیاری از سرپیچ‌ها پس از گذشت مدتی که از آن‌ها استفاده می‌شود، فرسوده خواهند شد و داخل آن‌ها تغییر شکل خواهد داد و اتصال به درستی شکل نخواهد گرفت. در برخی موارد نیز ممکن است ورود جریان بیش از حد، موجب از بین ‌رفتن بخش‌هایی از سرپیچ بشود. برای جلوگیری از وقوع این مشکل، همواره پیش از تعویض لامپ، داخل سوکت یا سرپیچ آن را بررسی کنید و در صورت مشاهده مورد غیرعادی، حتماً اقدام به تعمیر یا تعویض آن کنید. توجه داشته باشید که قبل از اقدام به تعویض سرپیچ لامپ، حتما باید از قطعی برق اطمینان حاصل کنید تا خطر برق‌گرفتگی شما را تهدید نکند. به طور کلی استفاده از سوکت‌های سوزنی MR16 برای لامپ‌های هالوژن به علت عدم ایجاد اتصال مناسب استاندارد نبوده و توصیه نیز نمی‌گردد. لذا توصیه می‌شود سوکت‌ها و لامپ‌های MR16 خود را با سوکت‌ها و لامپ‌های GU10 تعویض کنید تا هم خطر اتصالی برق کاهش و هم عمر لامپ‌هایتان افزایش یابد.

لرزش بیش از حد آویز لامپ

دقت داشته باشید که اگر لامپ ال ای دی در جایی نصب شود که لرزش زیادی بر آن تحمیل بشود، علت سوختن لامپ ال ای دی خواهد بود. معمولا این مشکل در پنکه‌های سقفی لوستری مشاده می‌شود که به درستی نصب و محکم نشده‌اند. در چنین شرایطی پره‌های پنکه نامتعادل بوده و با روشن کردن پنکه، پره‌ها شروع به لرزیدن می‌کنند. این لرزش به لامپ منتقل شده و باعث سوختن سریع‌تر آن می‌شود. اگر ناچار به استفاده از این نوع پنکه‌ها هستید، بهتر است از نصب درست پنکه بر روی سقف اطمینان حاصل کنید.

استفاده از تنظیم‌کننده ولتاژ یا دیمر

دیمر وسیله‌ای برای کنترل روشنایی لامپ است که به کمک تغییر در طول موج ولتاژ این‌ کار را انجام می‌دهد. در میان انواع لامپ‌ها، لامپ‌های رشته‌ای قابلیت استفاده از دیمر را دارند. اما متاسفانه بر خلاف لامپ‌های رشته‌ای، تمامی لامپ ال ای دی از این قابلیت برخوردار نیستند. بنابراین در صورت استفاده از دیمر، این نوع از لامپ‌ها در صورتی که دیمرپذیر (Dimmable) نباشند خیلی سریع خواهند سوخت. در صورتی که می‌خواهید برای لامپ‌های ال ای دی از دیمر استفاده کنید لازم است تا حتما از لامپ‌های ال ای دی دیمرپذیر استفاده کنید.

دمای بالای محیط:

به طور کلی می‌توان گفت که عمر وسایل برقی در محیط‌های گرم کاهش پیدا خواهد کرد. لامپ‌های ال ای دی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و گرمای محیط در کاهش عمر آن‌ها تاثیر گذار خواهد بود و علت سوختن لامپ ال ای دی خواهد بود.  به دلیل قرار گرفتن تراشه‌های LED در یک محفظه کاملا بسته، باید راهی برای خروج گرمای چیپ‌های ال ای دی از لامپ پیش‌بینی شود. در صورتی  که محیط اطراف گرم باشد، این تبادل گرمایی به ‌درستی انجام نخواهد گرفت و گرما داخل محفظه لامپ باقی خواهد ماند. کاهش دمای محیط این مشکل را حل می‌کند؛ اما اگر چنین شرایطی در محیط کاری یا منزل شما برقرار نیست، بهتر است از لامپ‌های ال ای دی با هیت‌سینک مناسب و گارانتی بلند مدت استفاده کنید.

علت سوختن لامپ ال ای دی رطوبت و ذرات خارجی

رطوبت و ذرات خارجی

در ساختمان‌ها از لامپ‌های ال ای دیIP20 استفاده می‌شود. این موضوع بدین معناست که اگر این لامپ‌ها در محیط‌هایی با رطوبت بالا، مانند دستشویی، حمام یا حتی حیاط خانه قرار بگیرند، از عمر مفیدشان کاسته می‌شود. برای حل این مشکل، حتما باید لامپ در چراغ‌هایی با IP مناسب با محیط قرار بگیرند تا لامپ به طور مستقیم در معرض رطوبت و گرما قرار نگیرد. البته بعضی از برندهای موجود در بازار، لامپ‌های با IP مناسب و ضدرطوبت هم تولید می‌کنند که می‌توانید برای مواجه نشدن با این مشکل، آنها را خریداری کنید.

در مقاله " علت‌ چشمک زدن لامپ ال ای دی " با علل چشمک زدن لامپ ال ای دی آشنا خواهید.

عدم گردش هوا و عایق بودن دور لامپ

شاید تجربه کرده باشید که در مواردی که لامپ‌ها در فضای بسته کوچک و بدون گردش آزاد هوا قرار می‌گیرند سریع‌تر می‌سوزند. تنها علت این اتفاق همانطور که پیش‌تر هم ذکر شده دفع نشدن درست گرما است که این مسئله باعث افزایش مداوم دمای لامپ و سوختن آن می‌شود. برای حل این مشکل بهتر است از لامپ‌هایی استفاده کنید که دارای هیت سینک یا گرماگیر هستند یا در غیر اینصورت محیط را برای قرارگیری لامپ با ایجاد جریان هوایی مساعد کنید.

اتصال کوتاه

بگذارید ابتدا مفهوم اتصال کوتاه را به طور خلاصه بیان کنیم. اتصال کوتاه یک وضعیت غیرعادی در یک مدار الکتریکی است که در آن، جریان الکتریکی به جای دنبال کردن مدار اصلی، از یک مسیر ناخواسته و کوتاه‌تر عبور می‌کند. این اتفاق باعث می‌شود جریا در مدار به شدت افزایش یافته و در مقابل، مقاومت مدار کاهش یابد. این افزایش ناگهانی موجب عمل کردن فیوز و قطع شدن کلید می‌شود و جریان را متوقف می‌کند. اتصال کوتاه نه تنها یکی از 10 علت سوختن لامپ led، بلکه یکی از دلایل سوختن تمامی وسایل برقی است. البته اگر لامپ ناگهان خاموش شد، ممکن است اصلا نسوخته باشد. اتصال کوتاه ممکن است به دلیل معیوب بودن دوشاخه یا سیم‌کشی ساختمان یا دلایل دیگر اتفاق بیفتد. شناسایی و رفع عیب سیم‌کشی ساختمان، این مشکل را حل خواهد کرد.

سخن نهایی 

علاوه بر 10 علت سوختن لامپ ال ای دی که در این مقاله بررسی کردیم، ممکن است دلایل دیگری نیز برای این اتفاق وجود داشته باشد. اما به طور کلی اگر لامپ‌های باکیفیت و برندهای مطمئن را خریداری و استفاده کنید، به احتمال زیاد با این مشکل‌ها مواجه نخواهید شد. حداقل در مواردی که لامپ دارای گارانتی است در صورتی که عاملی خارجی همچون اتصال کوتاه عامل سوختن نباشد به راحتی می‌توانید لامپ را با یک لامپ جدید تعویض کنید.