نورپردازی مراکز خرید و روشنایی ویترین

نور پردازی مراکز خرید و فروشگاه‌ها

امروزه خرید کردن و رفتن به خرید به خصوص در مراکز تجاری بیشتر به منظور گذراندن اوقات فراغت انجام می‌شود. برخی از مردم برای گردش، دیدن یکدیگر و نوشیدن چای و قهوه و صرف غذا به مراکز تجاری می‌روند و ممکن است در این حین برخی از فروشگاه‌ها توجه آنها را جلب کنند و بتوانند این افراد را به داخل بکشانند. برخی نیز برای تهیه اشیای مورد نیاز خود اعم از مایحتاج روزانه، انواع پوشاک، وسایل خانه و... به این مکان‌ها می‌روند.

یکی از اهداف اصلی در مراکز خرید و فروشگاه‌ها آن است که با ایجاد جذابیت‌های مختلف مردم مدت زملن بیشتری از وقت خود را در آنها سپری کنند و بالطبع خرید بیشتری انجام شود. مراکز خرید به فضاهای هیجان انگیزی تبدیل شده‌اند که مردم را سرگرم می‌نمایند و با آنها ارتباط برقرار می‌کنند. نور نقش بسیار مهمی در خلق یک محیط دلپذیر با ویژگی‌های منحصر به فرد دارد و می‌تواند تصویر کلی مجموعه را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از نکات مهم در نور پردازی مراکز خرید مسئله مصرف انرژی است. طبق تحقیقات انجام شده حدود 60% از انرژی مصرف شده در مراکز خرید توسط سیستم روشنایی مصرف می‌شود. استفاده ار نور طبیعی و کنترل هوشمند نور مصنوعی می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی داشته باشد.

 

نورپردازی مرکز خرید

روشنایی عمومی مراکز خرید باید محیطی گرم و صمیمی ایجاد کند و هم نیاز‌های مشتریان و هم کارکنان مجموعه را تامین کند. نور پردازی باید با معماری و طراحی داخلی هماهنگ باشد و راهنمای مشتریان در انتخاب مسیر باشد. کانون‌های توجه باید در نزدیکی فروشگاه‌ها ایجاد شود تا مشتریان خود به خود به سمت آنها کشیده شوند.

ورودی، راهرو‌ها، فضاهای خدماتی مانند رستوران‌ها و ... و فروشگاه‌ها قسمت‌های اصلی مراکز تجاری را تشکیل می‌دهند. ورودی‌ها باید به طور واضح قابل تشخیص باشند و نور پردازی آنها جذاب باشد و مردم را تحت تاثیر قرار دهد. بدین منظور می‌توان هم از چراغ‌های دکوراتیو با چراغ‌های خاص برای مثال با سطوح نورانی بزرگ و هم از افکت‌های نوری مانند نور رنگی، کنتراست و ... استفاده کرد. روشنایی حاصل از سطوح نورانی نور ملایم با سایه‌های کم ایجاد می‌کند در حالیکه روشنایی حاصل از نورهای تاکیدی با ایجاد کنتراست‌های مختلف یک فضای نمایشی به وجود می‌آورد. علاوه بر اینها می‌توان با روشن نمودن نشانه ونام تجاری و سایر المان‌های ورودی بر آن تاکید کرد.

رهرو‌ها فضاهای ارتباطی بین قسمت‌های مختلف هستند. نور راهرو‌ها باید روشنایی لازم جهت رفت و آمد، معاشرت مردم با یکدیگر و شناخت محیط اطراف را فراهم کند. توصیه می‌شود شدت روشنایی راهرو‌ها کمتر از 300 لوکس نباشد. نور راهرو‌ها نباید روشنایی ویترین فروشگاه‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از بارتابش نور در شیشه وینرین‌ها می‌توان از چراغ‌های دارک لایت استفاده کرد. فودکورت‌ها و سایر فضاهای مهمان پذیر باید محیطی آرام و لذت بخش داشته باشد تا مشتریان بتوانند کمی دور از هیاهو در آنها به استراحت بپردازند. برای آنکه مهمانان در این فضاها احساس راحتی کنند و بتوانند از اقامت خود لذت ببرند باید درک درستی از فضای آن داشته باشند. روشن کردن سطوح عمودی به درک بهتر فضا و ابعاد آن کمک می‌کند.